Popular Products
Bugün ‘Dünya Fıstık Günü’…
Yanlış okumadınız, 26 Şubat, bütün dünyada “Dünya Fıstık Günü” olarak kutlanıyor. Tıpkı, 14 Şubat’ta kutlanan ‘Sevgililer Günü’ veya ‘Anneler Günü’ gibi…
‘Fıstık’ kelimesini de yanlış anlamayın, bizim antepfıstığı…
Bütün dünya bizim antepfıstığını kutluyor, bizim haberimiz bile olmuyor.
Batı dünyası Fıstık için, ‘mutluluk veren yiyecek’ tabirini kullanıyor.
Amerikan Kanser Derneği’nin açıklamasına göre, günlük tüketilen fıstık akçiğer kanserinin oluşmasını geriletiyor.
Diabet konusunda dünyanın en ileri araştırmalarını yürüttüğü bilinen Toronto Üniversitesi’ne göre fıstık tüketimi kandaki şekerin yükselmesini önlüyor ve açlık hissi yaratan hormonları azalmasına neden oluyor.
Penn State araştırmacıları da fıstığın kötü kolesterolün azalmasında mutlak rol oynadığını açıkladı.
Bu liste uzayıp gideceği için kısa kestim. İnsan sağlığına çok olumlu yansıyan fıstığa bütün bu yararları nedeniyle ‘mutluluk veren yiyecek’ deniyor.
İşte, mucize bir yiyecek olan fıstığın nimetlerini anlatmak için her sene ‘Dünya Fıstık Günü’nde insanlar bol bol fıstık yiyip, mutlu oluyorlar. Dünyanın en büyüküçüncü fıstık üreticisi olan Gaziantep’in böyle bir olaydan haberi bile yok.
Bünyesinde ‘Antepfıstığı Tanıtım Gurubu’nu barındıran Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan’a geçen sene bir mektup yazarak bu konu hakkında bilgi verdim, kutlamalara biz de katılalım, istedim. Ama tahmin edeceğiniz gibi, hiçbir şey çıkmadı!
Amerika, geçen sene 550 milyon pound, yani 250 bin ton fıstık üretti. Bu ülkenin en büyük fıstık üreticisi Paramounts Farms yetkilileri, 2018-2020 yıllarında fıstık üretiminin yıllık 1 milyar poundu, yani 450 bin tonu geçeceğini ifade ediyorlar.
İran; 200 bin ton fıstık üretimi ile ikinci sırada ama mükemmel pazarlama geleneği ve yeteneği ile dünya fıstık piyasasını elinde tutan ülke. Ham petrol ve doğal gazdan sonra 1.5 milyar dolar ile İran’ın ihraç ettiği en önemli ürün fıstık.
Antepfıstığı’nın geçen seneki rekoltesi ise 150 bin tondu. Bu rakama kaynak olarak İl Tarım Müdürlüğü’nü baz aldım. Onlar ciddi çalışıyorlar ve uyguladıkları sistemle isabetli tahminde bulunuyorlar.
Peki, bu kadar fıstığın getirisi nedir? Gaziantep Ticaret Borsası’nın internet sitesinde antepfıstığı ihracatı ile hiçbir veri yok! Sorunca da, “60 milyon dolar gibi…” diyorlar!
Aslında, onları suçlamak haksızlık olur. Çünkü, antepfıstığına ‘Ambarcılar’ hakim. Ünlü şair ve yazar Şakir Sabri Yener’in ‘Kırmızı mantolu hanım’ dediği, antepfıstığımızı ambarcılar metres gibi görüp, para kazanma aracı yapıyorlar.
Maalesef, dünya pazarında bizim yerimiz yok!
Ancak, birçok konuda yaptığımız gibi ‘dünyanın en lezzetli fıstığı antepfıstığı’dır sloganı ile kendimizi tatmin ediyoruz!
Karadeniz, fındık ve çay üretiminden yılda 3 milyar doları cebe indirirken, bizim bölgemizin aynı değerdeki ürünü, antepfıstığından kazancımızın ne kadar olduğunu bilmemekle birlikte, bu rakamın yanında komik kalacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.