Popular Products
Antepfıstığı muamması!..
İlk hasat antepfıstığı Nizip Ticaret Borsası’na getirildi, resimler çekildi ve Nizip’e bağlı İntepe köyünde yaşayan çiftçi Nüveren Danaoğlu altını kaptı!
Dün Siirt’ten gelen haber de sevindirdi. Siirt fıstığında son 10 yılın en yüksek rekoltesi bekleniyormuş.
Haberin şu kısmı dikkatimi çekti:
“Siirt geneli tahmini 9 milyon fıstık ağacının olduğuna dikkat çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İzzet Murat, ‘Ortalama 10 bin ton rekolte elde edeceğimizi göz önünde bulundurursak ve fıstığın kilosunu da 30 lira olarak hesaplarsak bu da Siirt fıstığının piyasaya 300 milyon lira (eski parayla 300 trilyon) tarımsal hasıla elde edileceği anlamına geliyor. Bu rakam ilimizin ekonomisine ciddi bir rakam demektir.’
Gazetelere yansıyan antepfıstığı ile ilgili beyanlarda bu sene beklenen rekoltenin 200 bin tonolduğu iddia edildi. Bu verilere göre bu sene antepfıstığından 2 milyar lira (eski parayla 2 katrilyon) gelir bekleniyor demektir.
Birkaç gün önce de Gaziantep Fıstık Tanıtım Grubu Üyesi ve GATEM Fıstıkçılar Sitesi Dernek Başkanı Ali Demir gazetelere demeç verdi:
“2014 yılında fiyat açıklanırken yüksek açıldı ve bu ürünün önü kapandı. Çünkü biliyorsunuz ki,İran'da da var ABD'de de var. Bu durumda bizim ürünün önü kapanınca diğer ülkeler ürünlerini sattılar. Bu nedenle çok fazla zarar eden gerek stokçular, gerek esnaf bunun bedelini ödedi. Dünyada bir de savaş ve kriz var. Komşularımız Irak, Suriye'de savaş var, Mısır, Libya’da da öyle. Daha önce Ortadoğu'ya büyük sevkiyatlar oluyordu.Ortadoğu'da devam eden savaşlar en çok d aGaziantep'teki fıstık üreticisini etkiledi. Tarım İl Müdürlüğü ve Fıstık Araştırma'dan aldığımız bilgilere göre, 100 bin tonun üzerinde rekolte var. İnşallah ürün bol olsun, çiftçimiz de kazansın biz de kazanalım.”
Bir fıstık haberi de ŞanlıurfaTicaret Borsası’ndan (ŞUTB) geldi. Başkan Mehmet Kaya da şöyle diyor:
“Dünya genelinde en fazla fıstık Amerika Birleşik Devletleri, İran ve Türkiye’de üretiliyor. Toplam üretim 945 bin ton. Yaklaşık 150 bin tonu Türkiye’de üretiliyor.Bunun yüzde 80’i de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştiriliyor. Bu yıl fıstık üretiminde rekor bekliyoruz.”
Bu haberler yanlışı, doğruyu, abartıyı, bilgisizliği birlikte barındırıyor. Gazeteler seçici değil, gelen her haberi sayfalarına koyuyorlar. Geçen sene bazı gazeteler ambarcıların dümen suyuna bilerek girerek yalan haberler yaptılar.
Ambarcı kim?
Üretmeyen, malı ucuza kapatıp, bekletip, gazetelerle dezenformasyon yaparak haksız kazanç sağlayan ve hiç makbul olmayan bir zümre!..
Bunun önüne geçilmesi lazım. Önüne gelen konuşmamalı.