Menü
0(342) 215 42 59
7/24 Online Satış

Dünya Fıstık Günü…

Geçen hafta, 26 Şubat’ta tüm dünyada ‘Dünya Fıstık Günü’ kutlandı.
Bizden başka bütün ülkeler bu özel günü çeşitli etkinliklerle, neşeyle kutladılar.
Biz fıstığın anavatanın da böyle kutlamaları önemsemiyoruz! Ama ben önemsediğim için her sene yazıyorum.
Dünyaya fıstık buradan yayılmış, burası anavatanı diyorum. 9 bin senedir bu topraklarda fıstık yetiştiğine dair elimde Amerika’nın en ünlü laboratuvarından gelen belge var diyorum. Amerika Çin’e yılda bir milyar doların üzerinde fıstık ihraç ediyor diyorum. Biz onlardan daha ucuza, daha kaliteli ve lezzetli antepfıstığını satabiliriz diyorum.  Ama kimsenin umurunda değil!
Çünkü fıstık üreticisi malını satabiliyor. Hatta, ihtiyacı kadar satıyor, artanını stokluyor, malın pahalanmasını bekliyor. Fıstık tüccarı da çiftçiden erken aldığı malı stoklayıp kısa bir süre sonra tatmin edici bir karla satıyor. Yani, eskisi gibi değil, bu işten herkes memnun!..
Ben, dünya pazarını takip ettiğim için kaçırılan fırsatları, gariplikleri yazıyorum. Üretici bugün 28-33 liraya sattığı işlenmemiş fıstığı çok daha iyi fiyattan satabilir, diyorum. Ama ihracat bilgi istiyor, istikrar istiyor, güven istiyor.
Her ne ise… Boşverin bunları, fıstığın güzel hikayelerini anlatayım size…
İtalyan tarihine göre, I. yüzyılda, İmparator Vitellius, Roma'yı fıstık ile tanıştırdı.
O fıstık Roma’ya nereden gitti?
Tabii ki, bir Roma kenti olan Zeugma’dan…
Zeugma’nın en büyük gelir kaynağı Roma’ya yaptığı fıstık ihracatıydı.
Fıstığın kalbe ve vücuda yardımcı olan birçok antioksidan içermesi, harika bir diyet lifi kaynağı olması ve de erkeklerin gücünü artırması gibi faydaları nedeniyle Zeugma’nın hakim olduğu topraklarda üretilen fıstığın çoğu Roma’ya, asillere ancak yetiyordu!!
Saba Melikesi de fıstığı o kadar çok severdi ki, kendisinden başka kimsenin fıstık yemesini yasaklamıştı. Üretilen fıstığın hepsi saraya satılırdı.
Amerikalılar bizim fıstığa, ‘Happy nut-Mutluluk kuruyemişi’ darken, Çinliler, ‘Smiling nut-Gülümseyen kuruyemiş’ diyorlar.
Nedeni, çıtlak fıstığın arasından içinin gözükmesi onlar için fıstık gülümsüyor anlamı taşıyor. Bence de haklılar. Resimde görüyorsunuz, onların yedikleri fıstık türü kalın kabuklu, bizimkinden iri ve hepsi çıtlak.




Yardım mı gerekli
Fıstık Cumhuriyeti
Merhaba, siparişleriniz hakkında yardıma ihtiyacınız varsa bize yazın
Birkaç dakika içinde dönüş yapalım