Menü
0(342) 215 42 59
7/24 Online Satış

Fıstığın Antep’e getirisi 1 milyar dolar

Aydın’da antep fıstığı yetişiyor. İşi büyüttüler, bu sene hasadı da bizden evvel yaptılar.

Yılda 70 ton üretim yapıyorlar, 1,5 milyon lira da gelir elde

ediyorlar.

Aydın’a 45 km uzaklıktaki 440 nüfuslu Hacıköseler köyündeki çiftçilerin hemen hepsi antep fıstığı üreticisi durumunda.

Zaten üretici Selahattin Karakaş da, “Köyümüz şu anda 440 nüfusa sahip. Burada yaşayan herkes antep fıstığı üretimi yapıyor. Yıllık hasat süresi bir ay olan bu üründe toplam olarakortalama 1 milyon 500 bin lira civarında bir gelir elde ediyoruz. Antep fıstığını kabuklu olarak ya da kurutarak kabukları ayrılmış olarak satabiliyoruz" diyor.

Ağaçlardaki fıstıklar zaten Gaziantep'ten gelen tüccarlar tarafından satın alındı. Şimdi bir de buraya bir işletme tesisi kazandırabilirsek daha da farklı şeyler yapamaya çalışacağız. Bizim para kazandığımızı gören civardaki köylerin hepsi de bu işe soyundu” diyor Karakaş.

Ne güzel! Diğer yörelere ilham oluyoruz.

Gerçi Aydın’a kötü bir borcumuz vardı, onu ödedik!

Antepli bir müteahhit, Amerika’daki zengin bir sınıf arkadaşından aldığı sermaye ve know-how’la Aydın’a jeotermal tesis kurdu. 7-8 çalışanla ürettiği elektrikten süper paralar kazanınca bir tane daha kurdu. Ama yerin altındaki su kaynaklarının kalitesini bozduğu için doğaya, çiftçilere büyük zarar verdi. Şimdi antep fıstığı ile Aydınlılara borcumuzu bir nebze olsun ödedik!

Evet, fıstık demişken...
Onlar 70 ton üretimle 1,5 milyon lira gelir elde ediyorsa bizim geçen seneki rekoltemiz 240 bin tonun getirisi yaklaşık bir milyar dolar civarında olması beklenir.
Bunu sanayideki rakamlarla karıştırmamak lazım. Çünkü sanayinin rekabeti, hammaddesi, elektriği, işçiliği, bin türlü vergisi, elde edilecek bir milyar dolar cirodan pek bir şey bırakmaz! Oysa antep fıstığı öyle mi? Kökü bizde, gerisi doğanın sorunu...

İşte bu nedenlerdir ki antep fıstığı Gaziantep’in en değerli ürünüdür.

Peki, şimdiye kadar bu en değerli ürünümüz için ne yaptık? Hemen hiçbir şey!

Bakalım bu sene yıllardır lafı edilen lojistik depolar devreye girecekmiş.

Çiftçi, hep faizcilerin olmayan insaflarına terkedilmişti! Şimdi çiftçiler biraz para kazandılar da mallarını hemen satmıyorlar. İhtiyaçları nispetinde elden çıkarıyorlar.

Urfa Antep’i fersah fersah geçti. Yeni ağaçların devreye girmesi, artan verimlilik ileride rekolteyi 300 binli, 400 binli rakamlara çıkaracak, İran’da olduğu gibi. O zaman nasıl olacak? Şimdiden bu sorunların üzerine gidip çözüm yolları aramak lazım.

 




Yardım mı gerekli
Fıstık Cumhuriyeti
Merhaba, siparişleriniz hakkında yardıma ihtiyacınız varsa bize yazın
Birkaç dakika içinde dönüş yapalım